10 Sze

10 dolog, amit soha ne csinálj televíziós interjú alatt!

A szerencséseknek megy, mint a karikacsapás, mások szenvednek, gyomruk görcsbe rándul, ha televíziós interjút kell adniuk. Vannak olyan mozdulatok, mondatok, amik igazi profira vallanak. No, meg olyan kamera előtti tettek, melyekkel a riportert kiüldözheted a világból. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Ugye, Te kerülöd az alábbiakat?

1. Ne mozogj, ne dülöngélj, ne rugózz a kamera előtt. Legfőképp ne akard kivenni a riporter kezéből a mikrofont! Különben könnyen megtörheted a beszélgetés lendületét.

2. Ne grimaszolj, ne húzogasd a szemöldöködet, ne tedd a szád elé a kezedet. Ezeket a gyakori hibákat próbafelvételekkel, tükör előtti gyakorlással könnyen kiküszöbölheted.

3. Ne kapkodj levegő után! Ügyelj a helyes légzésre. Ha még nem sajátítottad el a hasi légzés technikáját, mindenképpen tedd meg. Így sokkal több levegőhöz jutsz, beszéded határozottabbnak tűnik. Ez a légzés – ellentétben a mellkasival-, nyugtat is.

4. Ne beszélj túl gyorsan, mert a hallgatóság a mondandód nagy részét nem érti meg. Ha hadarsz, gyakorold a lassabb beszédet. Úgy ráadásul sokkal jobban tudsz a mondandódra és a riporterre is koncentrálni. A motyogás is nagyon idegesítő.

5. Ne a kamerába bámulj, hanem a riportert nézd! Így sokkal természetesebbnek tűnsz.

6. Ne légy túl komoly. Sokkal pozitívabb kép alakul ki rólad, ha mosolyogsz. Kerüld viszont a természetellenes vicsorítást. A kamera a nem őszinte mosolyt még jobban felerősíti.

7. Soha ne kérdezz vissza provokálás céljából! Maradj nyugodt akkor is, ha a riporter kényes kérdést tesz fel. Mindig válaszolj, mert ellenkező esetben azt hiszik, hogy titkolni akarsz valamit. Ha szükséges, tégy hozzá olyan mondatokat: “Mielőtt erre rátérnék, ismertetni szeretném az ügy hátterét.” “Ehhez azt is fontos tudni, hogy…” Ne légy arrogáns, mert akkor csak veszíthetsz.

8. Ne beszélj szaknyelven, különben a közönség nem igazán ért meg! A lehető legegyszerűbben magyarázz.

9. Soha ne egy szóval vagy mondattal válaszolj! Ez utalhat arra, hogy zavarba jöttél, vagy nem vagy otthon a témában. Ráadásul a riportert is nehéz helyzet elé állítod.

10. Ne beszélj, ne tégy semmilyen megjegyzést, ha a riporter megköszöni az interjút. Elképzelhető, hogy a mikrofonod még él, és olyan mondatok is kimennek az éterbe, amelyeket nagy nyilvánosság előtt nem szívesen vállalnál.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük