03 ápr

Öltözz a sikerért: az üzleti viselet szabályai

Nem is gondolnánk, hogy üzletfeleinket, főnökeinket mennyire befolyásolja a jó és ápolt megjelenés. A karrier-tanácsadók szerint igenis a ruha teszi az embert. Ez ugyanis elárulja, hogy mennyire igényes, sőt az is kiderülhet az öltözékből, hogy az egyes pozíciókban lévők mit engedhetnek meg maguknak.

Egy nemrégiben készített felmérés rámutat arra, hogy a magyarok 12 százaléka tartja csak fontosnak a jó megjelenést. A válaszadók csaknem fele szerint az sem zavaró, ha kollégája rövidnadrágban megy dolgozni.

Az üzleti öltözködésnek nagyon komoly szabályrendszere van: uniformizált, szigorú követelményeknek kell annak megfelelnie, aki komoly sikereket szeretne elérni. A merevséget sokan túlzónak gondolják. Az üzleti viselet kialakításakor az a legjobb, ha figyelembe tudjuk venni a protokolláris szabályokat, az eredetiséget, az újító kedvet és a személyiségünket is.

üzletasszony öltözéke

A céghez tartozók ruházata az egész vállalat imidzsét befolyásolhatja. Az uniformizált munkahelyi viselet mintegy 10-15 éve jött divatba. Ez meghatározza, hogy a kollégáknak miben kell megjelenniük. Egyes szervezetekben a vezető beosztású hölgyektől a mai napig elvárják, hogy sötét kosztümben, és világos blúzban jelenjenek meg. Más helyeken megengedett a farmer, blúz, blézer párosítás. Ha kétségeid vannak a megjelenést illetően, válaszd a hagyományos viseletet. Ha gyakran kell tárgyalásra járnod, megéri személyre szabott, jó minőségű anyagból ruhákat varratni. Vedd figyelembe, hogy a szűk szoknyák, nadrágok, kabátok korlátozzák a mozgását. Ne rövid szoknyával (legalább térdig érjen!) akard felhívni magadra a figyelmet! Tartsd szem előtt: aki kreatív és merészebb az öltözködésben, arról joggal feltételezhetik, hogy munkájában is kezdeményező.

A fazonok mellett a színek, formák és textúrák is jelentős üzeneteket hordoznak. Kifejezhetjük velük hangulatunkat, kedélyállapotunkat, tükrözik ízlésünknek, de érdeklődésünket is megoszthatjuk általuk másokkal.
Sikeres hölgyek előszeretettel választják például a szatént, a selymet. Valamivel lezserebb a kordbársony és a pamut. A szintetikus anyagokat kerüld! Ami a színeket illeti, maradj visszafogott! Ne legyen rajtad túl sok élénk árnyalat! Fekete-fehér párosítással biztosan nem fogsz mellé. A koktél ruhák nem üzleti találkozókra valók. Kerüld a nagy mintákat is!

üzleti viselet

Ezeken kívül az üzleti életben a metakommunikatív elemek – karóra, mandzsettagomb, táska, telefon – szintén nagy hangsúlyt kapnak.
Akárcsak a cipő, amiről sokan még a vezető beosztásúak közül is hajlamosak megfeledkezni. Már a nagy amerikai táncos, Fred Astaire is megmondta: “Ha tudni akarod, hogy valaki jól öltözött, tekints a lábára.” Az üzleti életben a zárt lábbeliket részesítsd előnybe! Mindenképpen olyan cipőt válassz, amiben kényelmesen tudsz járni. A tűsarok nem biztos, hogy a legjobb megoldás.
Mielőtt megjelensz egy tárgyaláson, ellenőrizd, hogy öltözéked nem gyűrött-e. Amúgy is, érdemes egy fontos megbeszélés előtt egy egész alakos tükörben is megnézni magad.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük