30 Júl

Így győzd le a lámpalázat! Jól bevált trükkök, hogy még magabiztosabb légy nyilvános szerepléskor!

Remeg kezed-lábad, ha színpadra állsz, prezentációt tartasz, beszédet mondasz, esetleg médiaszereplésre hívnak? Annyira megbénít az idegesség, hogy meg sem tudsz szólalni közönség előtt? Állandóan elcsuklik a hangod? Ezek a trükkök segíthetnek a lámpaláz legyőzésében, próbáld ki Te is!

A legfontosabb: ne megszüntetni akard a félelmet, hanem irányítani!

Ezt teszik a profik is. A tévések, a színészek többségében is van drukk, ezt azonban pozitívan használják fel. A lámpaláz nem feltétlenül rossz, hisz a stresszhormonok sokszor kedvezően hatnak, különleges eredmény eléréséhez is hozzásegíthetnek. Pláne, ha pozitívan állsz a félelemhez.

Sokan azért rettegnek nagy nyilvánosság előtt megszólalni, mert nem sokszor gyakorolták. Gondolj csak bele, hányszor kellett 10-nél több ember előtt beszélned? Az iskolában maximum egy-egy előadást kellett megtartani…

Nem csoda, hogy nem érezed magad otthonosan a színpadon, a sajtótájékoztatókon, hisz  nem igazán szoktál hozzá, hogy Te vagy a középpontban.
Épp ezért használj ki minél több alkalmat a közönség előtti szereplésre, szólalj fel minél gyakrabban. Lehet ez akár munkahelyi értekezlet, valamilyen előadás, esetleg lakógyűlés.

eloadas

Fejtsd meg, mitől félsz!
Ez az egyik legfontosabb, amit meg kell tenned. Fogalmazd meg magadban, írd le! Lehet, hogy a közönségtől? Esetleg nem vagy biztos a mondandódban vagy saját magadban? Nincs elég rutinod? Túlságosan érdekel, mit mondanak rólad mások?
Vizsgáld meg, mit tehetnél ezek ellen. Készíts jegyzetet, gyakorolj, cseréld fel a negatív gondolatokat pozitívokra. No, és próbáld elfogadni félelmeidet!

Bízz saját magadban, a képességeidben!
Nem véletlen, hogy neked kell beszédet, előadást tartani, nyilatkozni! Gondold végig, hogyan jutottál el eddig. Vedd számba az apró sikereidet! Összpontosíts pozitív élményekre, ezek megerősítenek.

Készülj fel, amennyire csak tudsz!
Gondold át, mit akarsz mondani, de ne ragaszkodj görcsösen az előre megfogalmazottakhoz. Ha otthon vagy a témában, és ezt a közönség egyszerre leveszi, nyert ügyed van. Téged pedig az alapos felkészültség megnyugtat. Ám ne csak a témára összpontosíts, ismerd meg az előadás helyszínét, tévés szereplés esetén tájékozódj a műsorról, a műsorvezetőről. Nem mindegy, hogy kis vagy nagy teremben kell beszélned. Fontos a közönség összetétele is. Minél több dologgal vagy tisztában, annál kevesebb váratlan helyzet fordulhat elő. Fontos lehet még a világítás, a hőmérséklet, és nem árt a technikai eszközöket is megismerni. Épp ezért érkezz korábban, mint a közönség.

Vizualizálj!
Mielőtt megszólalnál a nyilvánosság előtt, gondold végig, vizualizáld, mi történhet. Csak pozitívumokat képzelj el. Tudd, hogy hasznos, érdekes lesz, amit mondasz. Ráadásul jó előadó vagy.

Ezeket tedd a nyilvános szereplés alatt!
– Kezdd a mondandódat valami személyessel, vagy olyannal, ami közel áll hozzád! Így nagy valószínűséggel rögtön megnyílsz, kényelmesebben érzed magad a bőrödben. Ráadásul a közönség is szívesen hallgatja mások történetét.

– Ügyelj a légzésre! A mély levegő, a szabályos hasi légzés megnyugtat, és segít ellazulni. Gyakorold a helyes levegővételt, amikor csak tudod.

– Mozogj előadás közben! Tégy néhány lépést a teremben, gesztikulálj! Ez segít levezetni a feszültséget!

– Mosolyogj! Ezzel rögtön megnyered magadnak a közönséget. Szúrd ki a tömegből a neked legszimpatikusabbnak tűnőket, és nézz rájuk sokszor. A pozitív visszajelzések segítenek ellazulni. A szemkontaktus is nagyon fontos.

– Légy lelkes! Ez a közönségre is átragad.

– Kérj visszajelzést! Így is oldódhat a légkör.

Ne akarj tökéletes lenni!
A tökéletes nagyon unalmas. A profi előadók, szónokok sem hiba nélkül beszélnek. Egy-egy baki emberibbé teszi az előadót. Ha hibáztál, elfelejtettél valamit, légy őszinte a többiekkel. Ezáltal még szimpatikusabb lehetsz nekik.

A legfontosabb pedig, gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj!
Ma már annyi technikai eszköz áll a rendelkezésedre, mindenféle okos kütyüvel tudsz felvételt készíteni. Ezeket nézd végig, és elemezd, majd ismételd meg újra és újra!

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük