03 ápr

Így fogj kezet: alapvető szabályok és hibák

Egy kézfogásban benne van az egész személyiséged. Épp ezért ez az üzleti életben különösen fontos „eszköz.” Főleg, ha rögtön jó benyomást szeretnél tenni partneredre. Bizonyos kultúrákban persze mások lehetnek a kézfogás szokásai.

Bármennyire is divatjamúlt dolognak tartjuk, fontos, hogy ismerjük a kézfogás alapvető szabályait. A bemutatkozásnál, az üzleti életben, az állásinterjún nem tudod a most rendkívül divatos puszival helyettesíteni. További fontos tudnivalókat gyűjtöttünk össze a kézfogásról.

– Kezdd szóbeli bemutatkozással! Mielőtt kinyújtod a kezed, mutatkozz be határozottan, érthetően! A kézfogás nem helyettesíti a beszédet. Bár egy hang nélkül is kiderül, hogy mennyire vagy ideges, esetleg agresszív.

– Az üzleti kézfogás legyen rövid és lényegretörő. Ha több, mint három-négy másodpercig tart (ez az ideális), lehet, hogy a másik fél kényelmetlenül érzi magát. Egyes felfogás szerint viszont a hosszú kézfogás a bizalom jele is lehet. A túl gyors változat arra utalhat: nincs időm, essünk túl a kötelezőkön, ne igazán érdekelsz.

– A kézfogás soha ne legyen erőszakos! Inkább tűnjön baráti gesztusnak, legyen tiszteletteljes!

– Ne rázd az egész válladat! Elég, ha csak az alkar dolgozik.

döglött hal típusú kézfogás
– Kerüld a „döglött hal” típusú kézfogást! (Ebben az esetben csak az ujjak találkoznak, a tenyerek nem simulnak össze.) Az üzleti életben ez nem sok jóval kecsegtet. Tudd, hogy a petyhüdt, puha kézfogású félre nem igazán számíthatsz. Nagy valószínűség szerint gyenge jellem. Esetleg undort vagy nemtetszést is kifejezhet a kézfogás ezen fajtája. Persze ez nem vonatkozik arra, aki egészségügyi okokból nem tud megfelelően kezet rázni. Ha állásinterjún ilyen a kézfogásod, búcsúzz el a kinézett munkától.

– Soha ne használj két kezet a bemutatkozáshoz. Ez túlságosan tolakodónak vagy személyeskedőnek tűnhet. (Barátok esetén megengedett.) Ezt egyébként politikusi kézfogásnak is nevezik. Talán épp azért, mert hamis, mesterségesen akar barátinak tűnni általa az illető.

– Izzadt tenyérrel ne fogjunk kezet! Ha nyirkos a kezünk, töröljük meg zsebkendővel vagy valamilyen nálunk lévő szövettel. Különben a másik személy zavarba jöhet.

– A Testbeszéd-kalauz arra is felhívja a figyelmet, hogy a nők, ha őszinte együttérzésüket akarják kifejezni, kerülik a kézfogást, inkább gyengéden tartják a másik kezét.

kézfogás

– Ha valaki a kézfogás során kissé elfordítja a másik kezét, és az övé kerül felülre, nyert helyzetben érzi magát.

– Ha még nem vagy profi, vagy gyakorlod a tökéletes kézfogás technikáját, és hibáznál, ne ess kétségbe. Több módon is mentheted a szituációt, például hangsúllyal, gyors bókkal, esetleg egy kedves kérdéssel.

Ki kinek nyújthat kezet? 

Idősebb a fiatalabbnak, nő a férfinek, magasabb az alacsonyabb beosztásúnak, tanár/oktató a diáknak. Ha a férfi a női alkalmazottnak nem nyújt kezet, akkor az etikett szerint elmarad a kézfogás.

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük