31 aug

Hogyan készülj fel a médiainterjúkra úgy, hogy imádjanak a riporterek?

Pörög a vállalkozásod, rengeteg helyen fut beléd az izgalmas témára éhes szerkesztő vagy újságíró. Az internetes keresőkben is mindig a te neveddel találkozik egy adott kérdés kapcsán. Esetleg már sajtóközleményt is kapott tőled. Nem ér tehát váratlanul, ha egy szép napon interjúra hívnak a tv-be, azonnali válaszokat várnak tőled telefonon vagy online.
Vagy mégis? A kezdeti öröm után a lelkesedésed csökken, mert nem tudod, mire számíthatsz. Az alábbi praktikus útmutató segíti eligazodni a kevésbé tapasztalt riportalanyokat is. Mert az ugye nem kérdés, hogy egy médiaszereplésre fel kell készülni. Így sokkal magabiztosabban válaszolgatsz majd a riporternek.

felvetel

Kérdések, amiket minden interjú előtt fel kell tenned

Mi az apropó? Miért téged kerestek meg? Mi lesz a konkrét téma?
Ha van aktualitása a beszélgetésnek, akkor feltétlenül készülj háttér-információkkal. Ha általános beszélgetésről van szó, akkor is legyen legalább 3 fontos üzenete a megszólalásodnak. Ezeket foglald össze körülbelül 30-30 másodpercben.  Ha nem vagy a műsor rendszeres nézője vagy hallgatója, feltétlenül tájékozódj a stílusról, a közönségről.

Élőben kell szerepelned vagy felvétel készül?
Előbbi ijesztőbb lehet, ugyanakkor sokkal több az előnye. Biztos, hogy az kerül adásba, amit mondasz. Nincs lehetőség szerkesztésre, fontos részek átugrására. Nagy valószínűség szerint jobban is teljesítesz, mert koncentráltabb leszel.

Ki a riporter?
Ha nem ismered, nézz meg egy-két korábbi felvételét! Így látod a stílusát, a reakciót, tudod, mire számíthatsz.

Lesznek-e rajtad kívül még más megszólalók?
Ez nagyon fontos része a felkészülésnek. Ha behívják a legnagyobb riválisodat, az egyik ügyfeledet, akkor az ő szemszögükből is át kell gondolnod a beszélgetés lehetséges menetét.

Mennyi ideig tart az interjú?
Ha ezzel tisztában vagy, tudod, hogy szűkszavúan nyilatkozhatsz-e avagy bő lére eresztheted a mondandódat, színesítheted a megszólalást érdekességekkel, anekdotákkal.

Lesz-e smink, megigazítják-e a hajadat?
Élő adásoknál szinte mindig biztosítanak néhány perc szépítkezési lehetőséget profi segédlettel. Külső forgatáskor viszont erről általában neked kell gondoskodni. Ha bizonytalan vagy a témában, fordulj szakértőnkhöz, Fürjes Orsolya biosminkeshez!

Mi lesz az első kérdés?

Ezt részletesebben gondold át, de ne ess kétségbe, ha a riporter mégis mást szegez neked. A többi kérdésről viszont ne érdeklődj, ne egyeztess, mert a riporter/szerkesztő általában úgysem árulja el. Inkább otthon írj össze 10 lehetséges kérdést, és gondold át, azokra milyen válaszokat adnál! A kulcsszavakat feljegyezheted, de teljes mondatokat ne írj le, főleg ne tanulj meg, mert akkor ragaszkodni fogsz a szöveghez, nem tudsz spontán lenni. Ami pedig mindennél rosszabb, ha fel is akarod olvasni. Ezt felejtsd el, még rádiós megszólalásnál is! Nem árt, ha egy-két alkalommal egy barát vagy családtag kérdez tőled, és azt felveszed, majd visszanézed és elemzed.

Mikor érkezz?
Vannak szerkesztőségek, ahol zokon veszik, ha idegen téblábol az élő adás alatt. Máshol viszont örömmel fogadják a korábban érkezőket. Elbeszélgetnek vele, adnak neki kávét, így oldódik a feszültség, a riportalany pedig könnyebben átszellemülhet.

tv-s-interju

Amit még jó, ha tudsz

  • A néző és a riporter az első 5-10 másodperc alapján alkot rólad véleményt. Próbálj rögtön az elején pozitív benyomást kelteni, indíts kedves mosollyal. A mosolygást is érdemes előzőleg felvenni kamerára. Nehogy az adás visszanézése után derüljön ki, hogy amit te barátságos mosolynak gondoltál, az a tv-ben inkább vicsorgásnak tűnt.
  • Mindig a riporterre nézz! Bár főleg az első tv-s szereplésekkor nagyon csábító a kamera, ne abba bámulj. A kérdezővel próbálj inkább szemkontaktust tartani.
  • Egyeztesd le a feliratokat. Beszéld át a szerkesztővel, mi kerüljön a neved mellé. Jól megjegyezhető, frappáns titulust találj ki. Azt feltétlenül nézd meg, hogy jól írták-e a nevedet.
  • Közvetlenül az interjú előtt melegíts be! Mondd el kedvenc nyelvtörőidet, rázd le a kezeidet, végezz fejkörzést. A mély levegő, a hasi légzés is sokat segít a lazulásban, és nyugtatóan hat.

Ha a témáról még többet szeretnél tudni, még felkészültebben szeretnél belevágni egy interjúba, gyere el a Kerülj képbe tréningre!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük