23 feb

A jogász válaszol: ezeket feltétlenül tudnod kell az ÁSZF-ről

A Te weboldaladon van ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek)? Megfelelően frissített, szakember által ellenőrzött? Ha nem, akkor feltétlenül kérd jogász segítségét, mert akár százezres, sőt milliós nagyságrendű büntetést is fizethetsz egy-egy mulasztás esetén. Egyáltalán szükséged van-e ilyen szerződésre? Erről is beszélgettünk dr. Kocsis Anita Dominikával, a KKV üzleti őrangyal szolgáltatás kitalálójával. A szakjogász, tanácsadó arra is rávilágít, hogy egy jól megírt ÁSZF-nek köszönhetően a vevőd biztonságban érzi magát nálad, és bátran vásárol tőled.
– Milyen weboldal, szolgáltatás esetén szükséges feltétlenül ÁSZF? Csak annak kell kitennie, aki webáruházat működtet, szolgáltatást nyújt, vagy esetleg annak is, aki online magazint szerkeszt, netán játékkal kíván látogatókat terelni az oldalára?

– Minden olyan weboldalnál kell alkalmazni, ahol megvásárolható, megrendelhető valamilyen termék, szolgáltatás, vagy valamire elő lehet fizetni. A játék egy külön kategória, annál nem kell ÁSZF, viszont tájékoztató annak menetéről – különösen, ha az regisztrációhoz kötött-, szükséges. Ennek megírását az adatkezelés miatt érdemes szakértőre bízni.
A webáruházat működtetőknek feltétlenül ki kell tenniük az ÁSZF-et. Magazin készítésénél ez attól függ, hogy van-e hozzá kapcsolódó szolgáltatás. Ha egy internetes újság csak híreket közöl, akkor ÁSZF nem szükséges. Abban az esetben, ha éves díjat kell fizetni a használatáért, vagy valamilyen kiegészítő szolgáltatást is nyújt, kell szerződés.

 – Van-e arra szabály, hogy hol kell feltüntetni az ÁSZF-et?

– Ez leginkább programozás-technikailag fontos, ugyanis a vásárlóknak, vagy a szolgáltatást igénybe vevőknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy tájékozódhassanak a cég ÁSZF-jéről még a rendelés, vásárlás előtt. Főoldalon, vagy a megrendelés elején, a véglegesítésénél, a regisztrációnál érdemes elhelyezni.

paragrafus

– Jogászként mit tapasztalsz: mik a leggyakoribb hibák ezeknél a szerződéseknél?  

– Gyakran előfordul, hogy az ÁSZF nem szabályozza a vásárlás, szolgáltatás igénybevételének minden fázisát. Nem mindig ad információt a cégről, vagyis a szolgáltatóról. Visszatérő hiba, hogy nem tájékoztat arról, mi történik a regisztrációt követően a regisztráló adatával. Ez csak akkor nem jelent problémát, ha az ÁSZF-től elkülönülten, egy másik nyilatkozatban rendelkezik a felhasználók adatairól.

Sokszor előfordul, hogy a megrendelés lépései nem kellően részletesek, nem adják meg azt a segítséget, amitől a vevő biztonságban érzi magát és bátran regisztrál, vásárol. A szolgáltató érdeke, hogy minél részletesebb legyen az ÁSZF, a későbbi kellemetlenségek és a jogvita elkerülése érdekében.

Sokan neten elérhető sablon alapján írják meg a szerződésüket. Ebben az esetben mik lehetnek a buktatók? 

 – Nem használhatók sablonok, mert a szolgáltatások sokfélék lehetnek. Teljesen más szabályozást igényel egy késztermék forgalmazása, élelmiszer, vagy vegyi áru, kozmetikum eladása, és ajándék, szolgáltatás értékesítése. Webáruházak között is ezernyi a különbség, így a mástól kölcsönzött minta a saját üzletünk esetében helyenként túl szigorú, másutt pedig túl enyhe előírásokat tartalmazhat. Ráadásul a jogász objektíven látja az értékesítés menetét, és tapasztaltabb abban, hogy a vásárlás melyik részénél szoktak a típushibák előjönni. Az ÁSZF-et úgy írja meg, hogy a felsoroltakat eleve rendezni. Szakember igénybevétele esetén kérhető, hogy akár az ÁSZF-be beépítetten, akár külön nyilatkozatként,  a honlaphoz kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót is készítse el, valamint tegye meg a szükséges bejelentéseket.

 bíróság

– Ki vagy milyen szerv ellenőrizheti az ÁSZF meglétét? Jár-e büntetéssel, illetve az milyen mértékű lehet, ha nem szerepel az oldalon szerződés? 

– Amennyiben a vásárló és az eladó közötti nézeteltérést nem sikerül rendezni, és a jogvita bírósági ügyszakba kerül, úgy a bíróság vizsgálja az ÁSZF meglétét, tartalmát, megfelelőségét. Ezenfelül a Fogyasztóvédelmi és Adatvédelmi Hatóság is ellenőrzi az oldalakat, bejelentésre és esetenként hivatalból is. A maximális bírság összege elérheti a 10.000.000 Ft-ot. ( Szabtak már ki milliós bírságot egy rosszul elküldött körlevél miatt).

Az Adatvédelmi Hatóság, bíróság, Fogyasztóvédelmi Hatóság, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Gazdasági Versenyhivatal, MNB, jegyző, rendőrség, ügyészség járhat el az adatvédelmi illetve reklámtörvényi kötelezettség megszegésekor. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 10 millió forint bírságot szabhat ki. A személyes adattal visszaélés  – a Büntető Törvénykönyv szerint  – akár három év börtönnel is sújtható.

 – Mivel szoktak trükközni az ÁSZF-fel kapcsolatban? Vásárlóként mire ügyeljünk?

– A leggyakoribb: nem készítik el, nem teszik közzé, nem az aktuális tartalomra vonatkozik. Sokszor előfordul, hogy a lényegi részeket kihagyják. Így bár fizikailag van ÁSZF, de pont azokra a kérdésekre nem kapunk választ, amik a legfontosabbak lennének. Például mit csináljunk, ha nem tetszik a termék, vagy sérülten kaptuk kézhez. Ha ezeket nem rendezi az ÁSZF, akkor bátran kérdezzük meg a szolgáltatót/eladót.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy érdemes az ÁSZF elkészítésével egy időben az adatvédelmi bejelentéseket is megtenni, valamint a reklám- és hírlevélküldési funkciókat is felülvizsgáltatni az oldalon.  Ezek teljes körű rendbetételével a honlapot üzemeltetők elkerülhetik a fenti hatóságok figyelmét.

 – Milyen időközönként kell frissíteni a szerződést? 

– Ez két dologtól függ. Egyrészt a jogszabályi változásokhoz érdemes igazítani. Tehát amennyiben új jogszabályi követelmény fogalmazódik meg a vállalkozásokkal kapcsolatban, szükséges a frissítés, változtatás. Az üzleti őrangyal szolgáltatás keretében, mi az ügyfeleinknek külön értesítőt küldünk, hogy módosítás szükséges, melyet a megbízónk igényeihez igazodva el is készítünk.

Másrészt előfordulhat, hogy a szolgáltató életében olyan változás történik, ami a szolgáltatás teljesítésére, vagy adatkezelésre kihat, például személyes átvétel helyett futárral történő kiszállítást vezetnek be, változik a cég neve, adószáma, új telephelyet nyit, stb… ezekben az esetekben is szükséges az aktualizálás.

Szeretnél profi ÁSZF-et? Kattints ide:  http://www.jogestamogatas.hu/kkv-knak-jogi-segitsegnyujtas.html

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük